2024 YÖK Denklik Mevzuatı

15 Mart 2024 Cuma günü resmi gazetede yer alan 12 maddelik değişiklikle yurt dışında eğitim almayı düşünen lisans öğrenci adayları için ‘’çok önemli’’ değişiklikleri içinde barındırıyor. En son 2017’de konu (Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik) başlığı altında yapılan yeni mevuzatı sizin için yorumladık.

 

Buna göre özellikle yurt dışında Tıp, diş hekimliği, eczacılık veya hukuk alanında eğitim almak isteyenlerin, Türkiye’deki YKS sınavında da ilgili dilime girme zorunluluğu getiriliyor.

 

Türkiye’deki ilgili bölümler için en son yüzdelik dilimleri paylaşalım:

 

TIP FAKÜLTESİ(SAY): En düşük 50 bininci (50.000)

DİŞ HEKİMLİĞİ(SAY): En düşük 80 bininci (80.000)

ECZACILIK (SAY) : En düşük 100 bininci (100.000)

HUKUK(EA): En düşük 125 bininci (125.000)

MİMARLIK  (SAY) en düşük 250 bininci (250.000)

MÜHENDİSLİK (SAY) en düşük 300 bininci (300.000)

 

MADDE 4-‘e göre:

“Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından alınan diplomaların denklik başvurularının değerlendirilmesinde, yükseköğrenime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde ilk binde yer alan üniversitelerden mezun olanların denklik başvuruları kabul edilir ve münferiden inceleme yapılır ve inceleme sonucunda kişilere almış oldukları dersler, uygulamalar ve projeler gibi hususlar göz önünde tutularak SYBS işlemleri gerektiren kararlar alınabilir.”

Buradaki değişiklik ise kendisini mevcut YÖK tarafından dikkate alınan (aşağıdadır) 5 sıralama listesinden herhangi biri yerine ‘’en az 2’sinde’’ ilk 1000’de bulunan bir okuldan mezuniyeti denklik şartı getiriyor:

ÖZETLE: En az iki sıralama kuruluşunda İlk 1000’de olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek.

İlk 400 içindeki üniversiteler içinse YÖK, bundan sonra en az üç kuruluşta ilk 400’deki üniversitelerden mezun öğrencilere, denklik başvuru sürecine tabi tutmadan doğrudan denklik vereceğini belirtiyor.

 

Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları şunlardır:

 

1.Academic Ranking of World Universities (ARWU)

https://www.shanghairanking.com/

 

2.CWTS Leiden Ranking

https://www.leidenranking.com/

 

3.QS World University Rankings

https://www.topuniversities.com/qs-world-university-rankings

 

4.Times Higher Education (THE) World University Rankings

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings

 

5.University Ranking by Academic Performance (URAP)

https://newtr.urapcenter.org/

 

Konuyla ilgili detaylı YÖK resmi açıklamasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

https://www.yok.gov.tr/Documents/2024/yurt-disi-tanima-ve-denklik-degisiklik-yapilmasina-dair-yonetmelik-usul-ve-esaslar.pdf 

 

Detaylı bilgi ve daha fazlası için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz:

 

TELEFON : +90 542 3547158

E-MAIL : info@yeniedu.com