Açık Büfe Eğitim Şehri: BOSTON

Amerika’da eğitim dendiğinde akla gelen sınırlı sayıdaki seçenekten biridir Boston. Hem Amerikan Konsolosluğu’nun hem de gitmeyi tercih eden öğrencilerin favori şehirlerinden biridir. Bunun nedenlerini anlamak için gittiğimiz ve bizzat gördüklerimizi paylaşıp şehri tanımlamaya, anlatmaya çalışacağız.

 

Boston, şehir başına en çok okulun yer aldığı bölge Amerika’da. Buna göre 16 harika üniversite (Northeastern, MIT, Harvard, Boston Universitesi, Tufts Universitesi, Boston College ve University of Massachusetts gibi) ve (2’si community college olmak üzere) 70 civarında college mevcut Massachusetts eyaletine bağlı şehirde.

 

17. yy’da (1630) kurulan şehir tam bir Avrupa şehri hüvviyetinde. Zira İngilizlerin kurduğu bir şehir. Gerek mimarisiyle (Victorian dönemine has kremit yapılar şehrin her yerinde) gerekse de havasıyla da İngiltere’nin pek çok şehrine benzer bir hava hakim. İkinci Dünya Savaşı sonrası İrlandalılar’ın da savaştan kaçmak için tercih etmesiyle şehirde önemli bir İngiliz/İrlandalı karışımı mevcut. Tıpkı Morrisey’in şarkısında söylediği gibi English Heart, Irish Blood… bir şehir Boston. Zaten şehrin bir diğer ismi de NEW ENGLAND!

 

Hatırı sayılır bir geçmişi olması nedeniyle şehir hem çok düzenli, hem de kültürel özellikler kazanmış. Biraz önce saydığımız nedenlerle bir öğrenci şehri olması nedeniyle (şehirde 50.000’in üzerinde öğrenci mevcut.) karşımıza son derece güvenli bir şehir çıkıyor. Charles nehrinin ayırdığı şehirde, öğrencilerin muhtemel yapmak isteyeceği sosyal aktivetelerin pek çoğuna rahatlıkla ulaşmak mümkün şehrin belli başlı bölgeleri: Beacon Hill, North End (İtalyanların yoğunlukta yaşadığı yer), Back Bay (Beacon Hill ile şehirn zengin bölgeleridir.), South End (LGBT üyeleri ve sanatçıların ağırlıkla yaşadığı yerlerdir.), Fenway Kenmore, South Boston, Down Town ve East Boston olarak sayılabilir. Her ne kadar İngilizler tarafından kurulsalar ve İrlandalıların ağırlıkla yaşadığı bir şehir olsa da şehirde kendilerine has mahalleleri bulunan Yunan, İspanyol, Brezilya,İtalyan ve Çinli’lerin ağırlıkla yaşadığı bölgeler mevcuttur. Hal böyle olunca tüm bu kültürlere ait yemek alternatiflerine de şehirden rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Bir de şehirde açıldığından beri ülkenin eski restoranı (1826) Union Oyster House’da ziyaret edilebilir.

 

Öğrencilerin ziyaret edebileceği ünlü yerleri ise şu şekilde:

 

-Boston Güzel Sanatlar Müzesi

-New England Aquarium

-Museum of Science

-Isabella Steward Gardner Museum

-Fenway Park

-Boston Cammon

-Harvard Square (barlar ve kafeler için)

-Boston Halk Kütüphanesi

-Newbury Street

-Boston Tea party müzesi

-Quincy market

-Mapparium

-Eski Hükümet binası sayılabilir.

 

Amerika’daki pek çok şehrin aksine Boston arabasız yaşayabileceğiniz şehirlerden. Hem düz hem de 5 ayrı hatta ayrılmış metro ağı, ülkenin eski metro hatlarından biri. Yeraltı toplu ulaşım konusunda son derece başarılı. Muhtemel gitmek isteyeceğiniz her yere, metroyu kullanarak gidebilirsiniz. Aylık kart ücreti 95 USD civarında.

 

Tıpkı binarlarda olduğu gibi yeşil alan bolluğu açısından da İngiltere’yi aratmıyor şehir. Şehirdeki belli başlı vaha tadındaki park, koru ve ormanlar şu şekilde:

 

-Boston Cammon

-Public Garden

-Langone park

-LoPresti Park

-East Boston Memorial Park

-Christopher Columbus Waterfront park

-Norman B. Leventhal park

 

Resmi açıklamaya göre şehirdeki park, spor ve ortak kullanım alanları şu şekilde envantere geçmiş durumda:

 

‘’Our department is responsible for 217 City parks, playgrounds and athletic fields, two golf courses, 65 squares, 17 fountains, 75 game courts, 16 historic and three active cemeteries, urban wilds, four High School Athletic Fields, and approximately 125,000 trees, all covering 2,346 acres, 1,000 of which comprise the historic Emerald Necklace. We are also responsible for more than 35,000 street trees.’’

Tüm parklar için şu site kullanılabilir:

https://www.boston.gov/departments/parks-and-recreation/popular-playgrounds-and-parks-boston

Tüm bu güzelliklerin yanında şehirde herkese güzel gelmeyecek şeylerden biri de havası. Kışları hayli soğuk ve yağışlı geçiren şehirde yıllık ortalama mevsim sıcaklığı 12-15 derece arasında seyrediyor. Soğuk havaları sevmeyenleri uyarmış olalım:)

 

Şehirde bir öğrencinin aylık gideri (konaklama, yeme-içme ve ulaşım için) yaklaşık 2000 USD gerekecektir.

 

Yararlı linkler:

https://www.boston.gov/     

 

Boston hakkında yazacaklarımız bu kadarcık değil!

 

Devam edecek…