CAPE TOWN: Güney Afrika'da İngilizce Tecrübesi Sizi Bekliyor

Güney Afrika’nın en güneyindeki, aynı kıtaya ait 3 başketten biri (yasal başkent)Cape Town;  (Pretoria idari başkent, Bloemfontein yargısal başkent) 16. Yüzyılda Hollandalılar tarafından keşfedilerek kolonileştirilen şehir; 18 yüzyılda da İngiliz’lerin etkisinde, zaman zaman da Almanlar’ın himayesine girerek bugüne kadar kendini şekillendirmiştir. Bu yüzden şehir, nüfusunun yarısı beyaz turist olan bir Afrika şehri hüvviyetindedir ilk bakışta. Gerçekte ise %80’i siyahların yaşadığı bir şehirdir. Gerek mimari, gerek dil gerekse de kültür olarak Avrupa kültürü etkisinde devam eden günlük hayat yaşanmaktadır şehirde.

Ülkede yasal olarak 11 resmi dil vardır; fakat en sıklıkla konuşulan dil İngilizce’dir. İngilizce, seviye ve kullanılış sıklığı olarak şaşırtıcı derecedir. Öyle ki şehrin sakinleri, çocuklar, taksi şoförleri dahi iyi derecede (İngiliz aksanına kayan aksanlarla dahi karşılaşılabiliyor.) ve birbirleriyle İngilizce konuşmaktadır. Kullanılan diğer başlıca diller ise South African (Kasa) ve Dutch’cadır. Bu, aynı zamanda şehrin eğitim dilidir. Şehirde University of the Western Cape ve University of Cape Town isimli iki devlet üniversitesi vardır. Özellikle University of Cape Town 1964’te ilk kalp naklinin yapıldığı üniversite olması nedeniyle bilim dünyasında bilinir. Avrupa’dan pek çok öğrenci, tıp eğitimlerini burada bitirerek ülkelerine geri dönmektedirler.

Cape Town nüfusu 3.5 Milyon civarındadır. ( 0.5-1 milyonu Müslüman)

Ülkeye aşağı yukarı her gün düzenlenen ve yaklaşık 11 saat süren THY’nin (gidişi gece 02.55 dönüşü 17.55’lü) uçuşlar mevcuttur. Daha uygun bir bilet aranıyorsa özellikle Emirates’in Almanya aktarmalı uçuşları, birkaç ay önce almak şartıyla, gayet uygun ücretlere alınabilmektedir. Havaalanından şehir merkezine geçiş araç ile 30-35 dk. kadar sürmektedir.

Şehirde özellikle görülecek, kalınacak ve bulunulacak yerler: Cape Town city center (Long Street ve civarı, See Point ile Green Point, birbirine yakın denebilecek uzaklıktadır.

Şehre gelen öğrenci çoğunluğu açısından da Cape Town halihazırdaki kendi dil, din ve ırk çeşitliğini daha da zenginleştiren ülkelerin vatandaşlarını ağırlamaktadır.  Ülkeyi ziyaret edenlerin başlıca ülkeleri Brezilya, İsviçre, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa olarak sıralanmaktadır. Türk öğrenci sayısının azlığı açısından da şehir her Türk öğrencinin aradığı gibidir (tüm şehirde yaklaşık 300 türk yaşamaktadır.) Ülke genelinde Hristiyanlık,  Musevilik ve Müslümanlık genel dinlerdir. Müslümanların ülkeye geçiş dalgaları ilk olarak 19. Yy.’da olmuştur. Bu nüfusun büyük çoğunluğu Hindistan, Asya ve Malezya’dan bölgeye göç etmiştir. Müslüman bölgesi olarak da bilinen renkli evlerin olduğu ‘Bo Kaap’ bölgesinde camii de bulunmaktadır. Bölgede Müslüman nüfusun da bulunması, Türk öğrenciler için önemli olan yemek konusunda alternatifleri istenen seviyeye artırmaktadır.

Para birimi Rant olan ülkede Türk lirası, Amerikan Dolar’ı değeri görmektedir. Ülke parası, paramızın –yaklaşık- üçte biri değerindedir. Bu durum; genel olarak Türkiye ile aşağı yukarı aynı olan yaşam masraflarına sahip olan şehirdeki alım gücünün daha çok hissedilmesi ve yaşanması anlamına gelir.

Ülke ve şehri avantajlı hale getiren bir diğer önemli konu ise vizeye tabi olmamasıdır. Buna göre girişte 1 aylık vize verilen ülkede; giriş yapıldıktan sonraki ilk bir hafta içinde başvurmak kaydıyla (vize prosedürü uzun sürebiliyormuş.) Türk öğrenciler, vizelerini 90 gün daha uzatarak toplamda 120 güne kadar kalabiliyor. Vize uzatma prosedürü için lütfen danışmanlarımıza ulaşınız.

İklimi tropikal iklim kuşağına ait olan ülkede; yaz kasım aralık aylarında; kış ise, haziran gibi başlıyor. Enlem olarak Türkiye ile aynı enlemde olması da saat farkı problemini bertaraf ediyor.

Şehir merkezine 30-35 dklık bir yolculukla geçilebiliyor. Şehirde en yaygın ve ucuz ulaşım yöntemi UBER ve en az 40 rant(35TL) ile çalışıyor. Normal taksiler ise en az 50 rant’tan başlıyor ;fakat gidilecek yere göre pazarlığa açıklar. Bunun dışında Taxify diye yine UBER’e benzeyen fakat peşin çalışan bir yöntem var.‘Public Taxi’ denen dolmuş ile merkezi pek çok yere gidebilirsiniz ve güvenli. Daha uzak (şehir dışı) yerler içinse tren seçilebilir

LAL Language Center; tam olarak See Point’in en işlek yolu üzerinde denize sadece 3 dakika yürüme mesafesinde yer almaktadır. Okulun hacmi, her ne kadar dışarıdan küçük gibi görünse de, içeri girildiğinde gerçek büyüklüğü anlaşılabiliyor. Okulun fiziksel kapasite olarak 15 büyük, 1 tane de küçük sınıftan oluşmaktadır. U şeklinde olan okulun içi sevimli bir üniversite kampüsünü anımsatıyor. Giriş kısmında sizi okulun danışma bölümü karşılıyor. Bu bölümde 2 kişi çalışıyor. Girişin hemen sağındaki tabletlerle okulun düzenlediği güncel aktivite programından haberdar olabiliyorsunuz. İçeri girdiğinizde sol tarafta okulun hafta içi her gün öğle yemeği çıkan (60 Rant-52 TL) kantini, sınırsız içebileceğiniz çay ve kahve alanı, bilardo, langırt, atari oynayıp tv izleyebileceğiniz lounge alanı karşılarken buranın tam karşısında Yönetim kademesinde ve operasyonda Jacy; ulaşım işlemleri için Patrick karşılıyor. Okulun, tüm bunların dışında memnuniyet sorumlusu ve akademik konularla ilgilenen bir yetkilisi de burada sizi bekliyor. Bu idari kısmın tam üzeri de kampüs konaklama olarak kullanılıyor. İki katlı bu yapının; katları, kız ve erkek öğrencilere bölünmüş olarak kullanılıyor. Yine Junior programları olduğunda en üst kat sadece bu öğrencilere tahsis ediliyor.

Kampüs konaklamanın tek kişilik ve iki kişilik odalarda özel banyo bulunuyor. 2 kişilik odalar, sınıfların olduğu yerde. 4 kişinin aynı odada kaldığı odalar da yine sınıfların karşısında bulunuyor. 4 kişilik odalarda mutfak, buzdolabı (3 tane) fırın (2) bulunuyor. Kampüs içi konaklama kapasitesi toplamda 140’tır. Bu konaklama, kamera ve güvenlik tarafından 24 saat kontrol ediliyor. Kampüs içinde gayet hızlı ve sorunsuz çalışan bir internet ağı var.

Kampüs dışı konaklamala, okula 5 dk yürüme mesafesinde ve konaklamada kedi ile köpek var. Bu yüzden konaklamasında evcil hayvan istemeyen öğrenciler için uygun olmayabilir. Bu konaklamada ayrıca özel banyo imkanı bulunmamakta.

Aile yanı konaklama, ülke ve şehrin çok kültürlü olmasından dolayı temin edilebiliyor; fakat pek tavsiye edilmiyor. Bu yüzden bu tür konaklamada herhangi bir standart bulunmuyor.

Okulun sınıflarında en fazla 12 kişi yer alabiliyor. Okulun dersleri gayet aktif ve konuşmaya dayalı dersler şeklinde geçiyor. Öğretmenleri de ayrıca hem konuya hem de öğretme tekniklerine gayet hakimler. Derslere asgari devam şartı  %80 seviyesindedir. Katılımlar her iki haftada bir kontrol ediliyor. Okulun genel İngilizce programları, öğleden sonraya kadar sürerken; ESL programları ise öğleden sonra başlıyor.

Her Pazartesi Grill (onlar braii diyor.) parti veriliyor ve kendi etiniz ve içeceğinizi getirip burda ‘kendin pişir kendin ye’ organizasyonuna katılabiliyorsunuz.

Şehirde ayrıca EC, Good Hope Studies (şehriin lokal dil okulu) ve IH gibi dil okulları da mevcut.

Şehirde aktiviteler ve görülecek yerler pek çok zevke hitap ediyor.

Buna göre gezilecek yerler:

Waterfront (Viktoria&albert), Lion’s Head, Masa Dağı, Cape Point (Ümit Burnu), Şarap bağları (Stellenboch), Kirsctenboach Botanik Bahçesi,Bo Kaap bölgesi, Green Street Market, Clifton Bay Beach, Camps Bay Beach, Robben Island gibi yerler geliyor.

Aktiviteler ise daha da Zengin. Şehirde yapabilecekleriniz:

Spor yapmak isteyenler, okyanus boyunca süren kısımda bisiklete binebilir veya koşabilir. Ayrıca surf yapmak, kontrollü dalış, ata binme dersleri alınabilecek ülkede Rugby ve futbol en popüler iki spor. Lion’s Head’e çıkıp  ordan paraşütle paragliding yapılabilir. Dünyanın en büyük 10 havuzundan 1’i Cape Town’da bulunuyor. Ayrıca golf oynamak isteyenler için de pek çok saha bulunmakta.

Kültürel farklılıkları görmek için ise Iziko South African Museum, District Six Museum, South African National Gallery, yakın zamanda açılmış modern sanat müzesi olan Zeitz Museum görülmesi gerekenlerden.

Doğal hayatı görmek istediğinizde ise Cape Town tam bir cennet. Ülkenin tüm bitki örtüsünü görebileceğiniz Kirstenboach Botanik Bahçesi için bir gününüzü ayırmalısınız. İçinde çeşitli  konserler de düzenlenen alan 5.28 km2. Masa dağı’na teleferikle çıkarak (özellikle bulutlu bir günde) şehre ordan bakmanın keyfini çıkarabilirisiniz. (y: 1085 mt) Şehrin güzelliğini daha da yukarıdan görmek isteyenler CAPE WHEEL’ın olduğu yerden helikoptere binebiliyor.

Ayrıca Robben Island ve Boulder’s Beach’da Afrika penguenlerini, Seal Island’da fok balıklarını, görebilirsiniz. Hem Atlas hem de Hint okyanusunu seyredebileceğiniz  Cape Point and Cape of Good Hope’a giderken de deve kuşlarını ve maymunları görebileceğiniz bir doğal hayat var şehirde. Stellenboach’daki şarap bağlarını da ayrıca gezebilirsiniz. Burada tadım günleri de düzenlenmekte.

Gece hayatı içinse kendisi de adı gibi uzun olan Long Street’de canlı müzik dinleyebilir, Dans edebilir ve Irish Pub tarzındaki barlarda güzel zaman geçirebilirsiniz.

Alışveriş yapmak isteyenler için de Viktoria & Alfred, Old Biskuit Mill (sadece hafta sonları açık ve 15.00’a kadar.) ve Green Market Square ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor.

Yemek yemeyi sevenlere tavsiyeler:

*Giovanni’s Caffe’de mutlaka kahvaltı edin ve kahve için. Kasada bir Türkle karşılaşırsanız şaşırmayın!:)

*African Cafe’ye gidin. Ülkeyi mutfağıyla da tanıyın.

*japon mutfağı sevenler için: V&A’da Willoughby & CO mutlaka denenmeli.

*Şehirde pek çok yerde karşınıza çıkacaktır. Deniz mahsülleri için: Ocean Basket’a uğramalısınız.

*Hussel Grill, kırımızı et yemek isteyenler için ve Camps Bay’i ziyaret etmek için fazlasıyla güzel bir neden

*Farklı tatlara açıksanız Mama’s Africa’da (Long Street) timsah etinin tadına bakabilirsiniz.

Güvenlik: Ülkede işsizliğin (resmi rakamlara göre) %28 olması nedeniyle hırsızlık gibi durumlarla karşılaşılabiliyor; fakat şiddet içerikli suç neredeyse işlenmiyor. Bilmediğiniz bir şehre gittiğinizde ne kadar dikkatli olmanız gerekiyorsa o kadar dikkatli olarak hiçbir sorunla karşılaşmadan dönebilirsiniz üllenize.

Son Olarak: Çok kültürlü yapısın getirdiği rahatlıkla kendinizi şehrin bir parçası hissetmeniz yüksek ihtimal olan şehir, %2’si müslüman azınlığı, sadece dil öğrenmeye gelmiş Avrupalı öğrenci nüfusu, kibar, konuşkan ve yardımsever insanları, uygun maliyeti, muhteşem doğası, ağız tadımıza uygun ve çeşitli yemekleriyle Cape Town sizi bekliyor!

 

Yararlı Siteler:

http://www.capetown.gov.za/

http://goto.capetown/home

Serdal Gezer
Yurtdışı Eğitim Danışmanı
E:serdal@yeniedu.com
T:+90 542 354 71 58