HOLLANDA 5 ŞEHİR: Amsterdam

Amsterdam, yaklaşık 870 bin kişinin yaşadığı Avrupa'nın en özel kentlerinden biri. Şehirde 186 farklı dil konuşuluyor yani çok kültürlü bir şehir. Şehri eğitim amaçlı seçecek bir öğrencinin okuduğu bölüm hakkında öğrenim görürken farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olması da başlı başına bir şans.

 

Farklı ülkelerden gelen öğrencilerin bir arada olması tek başına sosyalleşmek için ideal bir ortam. Tabi, her yıl düzenlenen yaklaşık 300 festival de sosyalleşmek için bir başka güzel imkan sunuyor. İngilizce'nin , ülke ve şehirde, %88 oranında konuşulması dışarıdan gelenler için iletişim adına bir avantaj ama ülkenin dili olan Hollandaca’yı öğrenmek için tam tersi bir durum oluşturuyor. Amsterdam’da bir bar ya da kafede otururken yanınızda birileri olmasa bile kendinizi çok rahatlıkla herhangi bir kişi yada grupla sıcak bir sohbet ederken bulmanız işten bile değil. Şayet Hollanda'nın herhangi bir şehrinde üniversite eğitimi alırken yerel dili öğrenmek isterseniz 'Vrijwilleger Centrale' olarak bilinen gönüllü derneklerine kayıt yaptırarak ücretsiz olarak bir Hollandalı ile haftada bir ya da 2 kez buluşarak Hollandaca öğrenmek mümkün olabiliyor. Bu imkan, hem kültürü daha yakından tanımayı hem de sosyalleşmek için iyi bir adım anlamına geliyor.

 

Amsterdam'da öğrenci olmak çok keyifli gibi görünürken şehrin pahalı bir şehir olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple hemen hemen tüm öğrenciler, masrafları karşılamak için çalışmak durumunda. Genelde öğrencilerin çalışmak için  tercihi ‘Horeca’ dediğimiz Hotel, Restaurant ve Cafe’ler bunun dışında da mağazalarda yarı zamanlı çalışabilecekleri işler bulmak faydalı olmaktadır. www.indeed.nl , www.martkplaats.nl  gibi siteler üzerinden çalışmak istedikleri sektörü ve şehri yazdıkları zaman oturdukları yer veya okula en yakın mesafedeki işletmelerde çalışabilecekleri işleri bularak ekonomilerine katkı sağlayabilirler. Hatta pandemi ilk başta ekonomiyi etkilemiş olsa bile aşı sonrası gelen rahatlama sonrası birçok sektörde personel sıkıntısı yaşanıyor. Bu sebeple hem okuyup hem çalışmak isteyen arkadaşlar için güncel durumun iş bulmak açısından son derece müsait olduğunu ve pek çok iş imkanı bulunduğunu söylemek mümkün. Hollandalı bir aile kira, elektrik, gaz gibi masraflar çıktıktan sonra çocuklarına verdikleri harçlık ortalama 400 Euro gibi bir tutar. Bakarsak bir öğrencinin aylık en az 1200 ile 1500 Euro gibi bir rakama ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Part-time (saatlik ücret 11-12 EUR’dan başlıyor.) çalışan bir öğrenci masraflarının büyük bölümünü çıkarabilir.

 

Bana göre en önemli konulardan biri ulaşım. (tüm ülke Konya yüzölçümü kadardır) Şehir kendi nüfusu çok olmasa bile turistler tarafından işgal altında olduğu için gündüz saatleri sürekli bir yoğunluk var bu sebepten dolayı toplu taşıma ve bisiklet en mantıklı ulaşım aracı. Açıkçası ikamet ettiğiniz yer şehir merkezine 5-6 km'lik bir mesafede bulunuyorsa kesinlikle bisiklet kullanılmasını tavsiye ederim. Bisiklet denildiği zaman bana en çok sorulan soru yağmur yağdığında ne yapacağız, oluyor. Burada yaşayan herkes bu duruma alışkın. Şehir bisikleti dediğimiz bisikletlerin ön tarafında genelde küçük  bir kasa ( alışveriş kasası) arka tarafta heybe şeklinde bir çanta var yine alışveriş için ama aynı zamanda yağmurluk olarak giydikleri kıyafetleri oraya koyarlar ki hemen ulaşılabilir olsun diye. Kapalı ve yağmurlu günlerin sayısı yılda 280 gün olduğu için her an hazır olmalısınız. İkinci el bir bisiklet fazlasıyla işinizi kolaylaştıracaktır. Fiyatları 50 ilâ 250 euro arasında değişen bir bisiklet size okul süreci boyunca yeterli olur. Toplu taşıma için en çok kullanılan ulaşım aracı ise kesinlikle tren. Neredeyse ülkenin tüm şehirlerine ulaşmak mümkün hatta bisikletinizle birlikte trene de binebiliyorsunuz. Tabi ki saat aralığı ve fiyatlandırma gibi güncel bilgilere bakılması faydalı olacaktır. (app NS) Diğer yandan ülkeye ilk kez gelenler tren istasyonları yanındaki devasa bisiklet paralarını görünce doğal olarak şaşırıyor. Diğer yandan ülkeye ilk kez gelenler, tren istasyonları yanındaki devasa bisiklet parklarını (AÇIK VE KAPALI) gördüğünde doğal olarak şaşırıyor. Bu parkları, şehir içindeki diğer parklardan ayıran en önemli özellik, güvenliği çok daha iyi sağlamasıdır. Her yıl on binlerce bisiklet çalınmaktadır zira.

 

Şehir tam bir Avrupa kültür ve sanat şehri diyebiliriz Amsterdam için. Ülke genelinde 700'den fazla müze var ve bunların 89 tanesi Amsterdam şehrinde. Müze gezmeyi seven birisi için yıllık müze kartı almak çok mantıklı olacaktır. Aşağı yukarı yıllık müze kartı 69 Euro 2021 yılı güncel fiyatı. Şayet kart kullanmadan bir müze gezmek isterseniz ortalama 20 Euro ödemeniz gerekir. Bu sebepten dolayı müze kart hem ucuz hem çok kullanışlı. Fakat şunu bilmekte yarar var: Kart, sadece devlet müzelerinde geçerlidir. Özel müzeler, genellikle bu kart kullanımının dışında kalıyor.

 

Yazan: 

TELEFON : +90 542 3547158

E-MAIL : info@yeniedu.com