HOLLANDA 5 ŞEHİR: Groningen

Groningen hem eyaletin hem de başkentin ismidir. Ülkenin en kuzeyindeki iki eyaletten biri olup Friesland eyaletinin doğusunda bulunmaktadır. Eyaletin nüfusu aşağı yukarı 590 bin kişi civarındadır. Şehir Groningen bugün 200 bin kişilik nüfusuyla Hollanda’nın kuzeyindeki en kalabalık şehir konumundadır. Tam olarak ne zaman şehir ünvanı aldığı bilinmesede orta çağda önemli bir ticari şehri konumundaydı. Bunun en önemli sebeplerinden biri hansa birliği olarak bilinen ticari örgütlenmenin bir parçasıydı. Dönemi itibari ile Hansa birliğine üye olmak bir şehrin gelişebilmesi için çok büyük bir kolaylık sağlamakdaydı. O dönem olduğu gibi bu dönemde önemli bir ticaret şehri olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra sahip olduğu doğal gaz yatakları ile Hollanda ekonomisine çok büyük katkı sağlamaktadır. Sahip olduğu doğal gaz yataklarının büyüklüğü tüm Avrupa’nın %25’lik kapasitesine denk gelmektedir. Fakat Hollanda’da doğal gaz çıkarmak her zaman büyük zorluklara sebep olmuştur. Groningen eyaletinin farklı noktalarındaki yataklardan doğalgaz çıkarma çalışmaları sebebiyle yılda ortalama 6 bin deprem meydana gelmektedir. Bu sebeplerden dolayı 2028 yılından sonra doğal gaz çıkarma çalışmalarının sonlandırılması düşünülmektedir.

 

Üniversite ise 400 yıllık tarihi ile ülkede kurulan en eski 2. Üniversitedir. Kendi tarihinde (2006 Kimya Nobel Ödülü) Ben Feringa ve ( 1953 Fizik Nobel Ödülü) Frits Zernike ile akademik saygınlığını perçinleyen üniversite aynı zamanda ilk kadın öğrenciye eğitim ve ilk kadın eğitmene imkan sağlama konularında da öncüdür. Yine ülkenin ilk astronotu da üniversiteden çıkmıştır. Daha önceki yazılarımızda da Hollanda’da birçok şehir için üniversite şehri öğrenci şehri olduğunu söylemiştik. Üniversiteyi özel kılan ülke genelinde her yıl düzenlenen seçmelerde beş üniversite ilk beş en iyi üniversite içerisinde yer almasıdır. En başarılı bölümler ekonomi ve arkeoloji bölümüdür. Hollanda’da öğrenci hayatı dendiği zaman herkesin aklına  Randstad olarak bilinen Amsterdam, Utrecht ve Rotterdam üçgeni içerisinde bir yaşam akla gelse de Groningen uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen üniversiteler arasında her zaman başı çekmektedir. Tabii ki Randstad bölgesi hem üniversiteleri hem de yaşam tarzıyla çok daha aktif olsa da ülke genelindeki eğitim kalitesi hemen hemen birçok üniversitede birbirine yakın seviyede olduğu için öğrenciler Groningen üniversitesini tercih ederken tereddüt etmemektedirler. Diğer bir konu ülkenin kuzeyinde daha sakin bir eyalette olması sebebiyle daha fazla konaklama seçeceğini daha uygun fiyatlara bulmak öğrencilerin tercihlerini olumlu yönde etkilemektedir.  

 

Okulun öğrenci grubu Groningen Student Network (ESN), eliyle her sene 150'nin üzerinde sosyal aktivite gerçekleştirilmektedir. 

 

Son olarak 120 ülkeden katılan 6000'in üzerinde uluslararası öğrenci nüfusu, 180'in üzerinde sunduğu İngilizce programı, korunmuş yapısı ile tarihi şehir, kiliseleri, müzeleri,ulusal parkları ve kuzey denizi etkisindeki yaşamı ile öğrenciler için harika bir tecrübe olacaktır.

 

 

Yazan: 

TELEFON : +90 542 3547158

E-MAIL : info@yeniedu.com