HOLLANDA 5 ŞEHİR: Maastricht

Ülke'nin en güneyinde bulunan Limburg eyaletinin 120 bin nüfuslu başkenti olan Maastricht, Amsterdam'dan sonra ülkenin en çok turist çeken şehri konumunda.

 

Birçok şehir, kendini Hollanda'nın en eski şehri diye tanımlamakta, bunlardan biri de Maastricht şehri. Yirmi asırdır yerleşim yeri olan şehir pek de haksız sayılmaz. Roma kalıntılarından, Ortaçağ dini merkezi, Garnizon şehri ve erken sanayi şehri olarak 4 farklı tarihi dönemde yer bulduğunu söylemek yanlış olmaz.

 

Maas nehri kenarında ortaya çıkmış olması isminin kökenine ait bilgi vermektedir. İlk olarak Latince Mosa Trajectum ( Maas ve geçmek yada geciş) olarak bilinmesine karşın dönüşerek Maastricht olmuştur.

 

Şehir Avrupa Birliği'nin bugünkü halini ve Euro para biriminin kullanıma sunulmasının yolunu açan Maastricht Antlaşması sebebiyle de önemli bir konuma sahiptir.

 

Gerçek bir üniversite şehri denmesinin en önemli sebebi 21 bin öğrenci ile Limburg eyaletindeki en kalabalık nüfusa sahip üniversite olmasıdır. Diğer yandan 1976 yılında kurulan okul, ülkedeki en yeni üniversite ünvanına sahip; ama bu durum, dünya sıralamasında iyi bir konuma sahip olmasına mani olmamış. Genel olarak Limburg eyaleti için şunu söylemekte fayda var; eyalet Almanya ve Belçika sınırında olduğu için ev fiyatları ve kiraları Hollanda’nın diğer bölgelerine göre daha uygun. Sebebi diğer iki ülkedeki konut fiyatları Hollanda’ya kıyasla daha ucuz. Bu durum oradaki ev fiyatlarının daha aşağıda kalmasına sebep oluyor. Maastricht şehrinin Amsterdam ile ortalama 2,5 saat bir mesafede olması, bazıları için uzak olarak düşünülebilir ama sınırda olması hem Almanya'nın hem de Belçika'nın bir çok şehrine yakın olması açısından büyük bir avantaj sağlıyor.

 

Tıp fakültesi hariç üniversitenin birçok fakültesi ile şehir merkezi çok yakın olduğu için merkeze yakın ikamet eden öğrenciler için bisiklet dışında bir ulaşım aracına ihtiyaç olmaması çok güzel bir fırsat.

 

Maastricht Üniversitesini tercih edenlerin bilmesi gereken konulardan biri bence Limburg aksanı. Yüksek Hollandaca dediğimiz dili ifade etmek için ‘ANB’  kısaltmasını kullanıyoruz. Het Algemeen Beschaafd Nederlands; kısaca genel uygar Hollandaca diyebiliriz. Bunu anlatmamın sebebi Limburg ve Kuzey Hollanda'da duyduğunuz aksan birbirinden farklı olacaktır. Tabi ki dili öğrenmek isteyen biri bu bölgede sokakta pratikle öğrenirse diğer bölgelerde biraz zorlanabilir.

 

Şehrin her açıdan tam bir Avrupa şehri olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek eğitim seviyesi ve tarihi bir şehir olması yurtdışından gelen öğrencileri her zaman cezbetmiştir.

 

Yazan:

TELEFON : +90 542 3547158

E-MAIL : info@yeniedu.com