İSİM, ŞEHİR, İNSAN: Brighton

Brighton, Britanya adasının güneyinde yer alan, Londra’ya yakınlığı ile bilinen ufak bir İngiliz şehridir. Londra’nın deniz kıyısındaki şubesi de denebilir. Brighton icin zira trenle 1-1,5 saat uzaklıktaki bu şehir, Londra’nın karmaşiklığından uzaklaşmak isteyenlerin seçtigi başlıca şehirlerden biridir. Şehir içi ulaşımı otobüsle sağlanır, ancak bisiklet kullanımı da oldukça yaygındır.

Brighton genel olarak oldukca genç, özgür ve renkli bir nüfusa sahip olmakla birlikte şehirde bulunan iki ayrı universite ve cok sayıdaki dil okulu, genç nüfusu kendine çeken en önemli sebepler diyebiliriz. Brighton, ayrıca zengin kültür sanat ve gece yaşamı ile alternatif yaşam sunan bir şehir olma ozelliğini de barındırmaktadır

University of Sussex ve University of Brighton şehrin en bilinen iki üniversitesidir. University of Sussex bünyesinde 18,500’den fazla öğrenci bulunmaktadir.

Brighton için öğrenci şehri demek yanlış olmaz. Üniversite öğrencileri, okullarin sağladığı yurtlar haricinde isterlerse şehir içinde yer alan bir çok özel öğrenci evlerinde de kalabilirler. Yurt-barınma ile ilgili okulların ilgili departmanları ve öğrenci birliği (student union) her turlu yardım ve destekte bulunurlar. Bunun için öğrencilerin, bu bölümlerle temasa geçmesi yeterli olacaktır.

Brighton’da yaşam Londra’ya göre bir ölçu daha uygun olsa da genel olarak Britanya adasının güneyi, kuzeyine oranla daha pahalıdır.

Brighton, mayıs ayında adeta bir festival şehrine dönüşür. Sergi, müzik ve tiyatronun ağırlıklı olduğu sanat festivali olan Brighton Festival, Brighton festivaline alternatif olarak duzenlenen ve daha küçük ölçekli etkinliklerin yer aldiğı Brighton Fringe ve alternatif müzik dinleyicilerinin takip ettigi Great Escape müzik festivali her yılın Mayıs ayında şehrin farklı yerlerinde gerçekleşmektedir. Görsel sanatlar alanında sanatçıların atölyelerini ziyaretcilere açtığı Artist Open Houses'da yine Mayıs ayında gerçekleşen bir diğer etkinliktir. Brighton’ın en renkli geçen bir diger etkinliği ise her yılın Ağustos ayının ilk hafta sonunda gerçekleşen Brighton Pride hafta sonudur. LGBTQ+ bireylerin yoğunlukta olduğu bu şehir, her yıl bu dönemde rengarenk bir havaya bürünür.

Brighton için genel olarak toplumun tolerans seviyesi yüksek, insan haklarina önem veren, kucaklayıcı bir şehir olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunun önemli sebeplerinden biri olarak şehrin çok büyük olmaması ve turizmin şehrin baş geçim kaynaklarından biri olması sayılabilir. Ayrıca çevre koruma, hayvan hakları gibi konularda da oldukça aktif olan bu şehri parlamentoda Yeşiller partisinden bir milletvekili temsil etmektedir.

Brighton her ne kadar adanın güneyinde bulunan bir kıyı şehri olsa dahi yil boyunca Londra havasına göre 1-2 derece daha düşüktür ve sürekli olmasa da yılın belli dönemleri çokca rüzgar almaktadır.

İngiltere’de öğrenciler öğrenci vizeleri dönemince kısıtlı da olsa çalışma hakkına sahiptirler. Öğrencilikleri sona erdiğinde ise bu hak da son bulur. İngiltere’de çalışma vizeleri son dönemde Brexit sonrası tekrar düzenlenmiş olup Türkiye’de popüler olan Ankara Antlaşması vize kategorisi kaldırılmıştır. Genel olarak kişinin çalışma vizesi ile ülkede 5 bulunmasının sonucunda “Indefinite Leave To Remain” denilen süresiz oturum ve çalışma hakkını elde eder. Bir sene boyunca bu vize ile ülkede yaşamaya ve çalışmaya devam ettiği taktirde ise İngiliz vatandaşlığına başvurmaya hak kazanır.

Brexit sonrası Britanya Avrupa Birligi’nden çıktığı için Britanyalilar’ın Avrupa’da yaşama, dolaşım ve çalışma hakları da değişmistir. 90 güne kadar vatandaşlar Schengen ülkelerinde vizesiz dolaşabilirler fakat çalışma, okuma ve 90 gun üzeri yaşama için ilgili ülkenin vizesine başvurmaları gerekmektedir.

 

BAZI YARARLI LİNKLER:

https://www.visitbrighton.com/

https://www.sussex.ac.uk

https://www.brighton.ac.uk/


Yazan:DENİZ OKTAY

 

TELEFON : +90 542 3547158

E-MAIL : info@yeniedu.com

 

#brighton #brightonvehove #hove #brightonuniversitesi #london #londra