İSİM, ŞEHİR, İNSAN: Londra

·        ÖĞRENCİLER EĞİTİM İÇİN NEDEN BU ŞEHRİ TERCİH ETMELİ?..ŞEHİR OLARAK BÖLÜMLE NASIL BİR ORTAK NOKTASI VAR?

İngilterenin finans, medya, eğlence, moda ve kültür başkentlerinden biri olan Londra’da bu alanların herhangi birinde eğitim almak ve geliştirmek bu sehri tercih edilebilir kılmaktadır. . Londrada öğrenci olmak yalnızca alanınızda kaliteli eğitim almanızı sağlamaz ayrıca Londranın yoğun kozmopolit ortamında geliştireceğiniz ilişkiler ile networkünüzü de geliştirecektir.

 

·         ŞEHİRDE YAPILABİLECEK SOSYAL AKTİVİTELER NELER?..ÖĞRENCİLER NASIL SOSYALEŞEBİLİR?

Birleşik Krallık’ın başkenti Londra, adeta bir festivaller şehri olarak tanımlanabilir. Şehir, oldukça farklı kültürlerin bir arada yaşadığı kozmopolit bir kent olduğu için Londrada dünyanın dört bir yanından milletlerin izlerini taşıyan etkinliklere katılabilirsiniz. İşte, başkent Londra'nın en önemli festival ve etkinlikleri:

Notting Hill Carnival - Ağustos, The Thames Festival - Eylül, Hint Yeni Yılı (Diwali Festival) - Çeşitli tarihler, Çin Yeni Yılı Kutlaması - Şubat, Pueblo Karnavalı - Ağustos, St. Patrick's Day - Mart, Bonfire Night - 5 Kasım, Wimbledon Tenis Şampiyonası - Haziran ve temmuz, The Mayor's Thames Festival - Eylül, Londra Sanat Fuarı - Ocak, Londra Geçidi - Aralık, The Virgin London Marathon - Nisan.

Londra’da sosyalleşebileceğiniz çok fazla imkan bulunmaktadır. Diğer merkezi şehirlere minimum 1,5 saat ile 3 saat arasında tren ile ulaşabilirsiniz.  Tüm festival ve aktivitelere
https://www.visitlondon.com/ ulaşabilirsiniz. Londrada harika müzeler var ve bunların çoğu tamamen ücretsiz. 

 

· ŞEHİRDE VE ÜLKEDE KONAKLAMA İMKANLARI NELERDİR? AKADEMİK BİR EĞİTİM ALACAK ÖĞRENCİ NE YAPMALI, NEREDEN KONAKLAMA AYARLAMALI?

Konaklama için öncelikle size uygun olan bölgeyi tespit ederek başlamalısınız. Londrada tercihlerinize ve bütçenize göre bir çok farklı bölge öne çıkmaktadır. Bölgeyi seçtikten sonra isterseniz bölgedeki emlak ofislerinin vitrinlerinden, isterseniz de internet sitesinden kiralık ev arayışına girebilirsiniz.

Ancak Türklerin yaşadığı bölgeler neresidir dendiğinde Kuzey ve Güney Batı Londra ön plana çıkar ve Kuzey bolgesinde ki konaklama maliyetleri nispeten diğer bölgelere gore daha uygundur.

 

Kuzeyi (N) tercih ederseniz; ? Enfield ? Haringey ? Islington ? Hackney Bu bölgeler kuzeyde Türklerin yoğun yaşadığı yerlerdir.

Güneyi Batıyı (SW) tercih ederseniz; Bölgeyi ikiye ayırabiliriz. London Borough of Richmond upon Thames olarak geçen belediyenin bölgesi ve London Borough of Richmond upon Thames belediyesi içinde Richmond mahallesi. Richmond mahalle olarak bu belediye sınırları içinde hem metro hem de tren istasyonu olması nedeniyle Londraya ulaşım açısından daha fazla tercih ediliyor. Ancak unutulmaması gereken bir noktada bu tercihin bölgedeki ev kiralarını ciddi oranda yükseltmiş olması. London Borough of Richmond upon Thames belediyesi içinde trenle Londraya kolaylıkla 20-25 dakika içerisinde ulaşabileceğiniz ve kiraların daha uygun olduğu mahalleler bulunuyor. Bu mahalleler içerisinde Mortlake – East Sheeni önerebilirim. Benzer şekilde oldukça sakin olan Barnes mahallesi de çok iyi bir seçim olacaktır. London Borough of Richmond upon Thames bölgesinin en güzel yanı içinde Londranın en muhteşem, devasa parklarından birini barındırıyor olması. Londranın her mahallesinde, her yerinde park var ancak Richmond Park gerçekten normal değil diyebiliriz.

 

Kiralık ev için özellikle bu üç siteyi size öneririm;
Spareroom,
Right Move
Zoopla
OpenRent – Direkt ev sahiplerinin ilanları yayınlanmaktadır. Diğer yandan emlak şirketlerinin de sitelerinde de ev ilanları yayınlanıyor.

 

Spareroom - Cogunlukla oda ilanları yayinlaniyor. Ev kiralamak daha maliyetli olduğu icin oda kiramalak isteyenler bu siteyi kullanabilirler. (https://www.spareroom.co.uk/)

 


·         ŞEHRE İLK GELİŞTE YAPILMASI GEREKEN OTURUM İZNİ GİBİ İŞLEMLER HANGİ SIRAYLA VE NASIL YAPILIYOR?

İlk girişinizde olmazsa olmaz yapmanız gereken bir ulaşım icin mutlaka bir Oyster Card almanız gerekecek. Bu kartla tum ulaşım imkanlarını kullanabilirsiniz.Bir diğer adım ise Polis Merkezine Kayıt” olmanızdır. Bu adımın kesinlikle atlanmaması gerektiğinin altını çiziyorum. Eğer adresiniz belli ise bölgenizdeki polis istasyonuna gitmelisiniz. Londra`da yaşayan bir kişi polis kaydı icin mutlaka
www.met.police.uk sitesinden randevu alması gerekiyor ve gerekli evrakları yanında götürmesi gerekir.
 

 

·         ÖĞRENCİLERİN ŞEHİR ODAKLI YAPABİLECEKLERİ İŞLER, İŞLERİ NERDEN BULABİLECEKLERİ VE NE KADAR KAZANABİLECEKLERİ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİN?

Londrada özellikle de uluslararası öğrencilerin hizmet sektörlerinde iş bulması çok kolaydır. Çünkü Londrada o kadar çok restoran, cafe, bar, coffee shop gibi yerler var ki sürekli bir servis elemanına talep söz konusudur. Çalışma ücreti saat başına ortalama £ 7-8 Pound (Sterlin)dur ve bunun yanı sıra bazen ek olarak bahşiş (Tips) de kazanabilirsiniz. Yada eğitim alınan yerlerin kütüphanelerinde ve bazı sorumluluk alanlarında calişabilirsiniz.
tps://uk.indeed.com iş bulmak için en popüler sitelerdendir. Bazi firmaların, coffee shop ların kendi sitelerinde de iş ilanı yayınlanmaktadır.
 

 

·         ŞEHİR VE ÜLKE KÜLTÜRÜYLE BİZİM ÜLKE KÜLTÜRÜMÜZ HAKKINDAKİ FARKLILIKLAR NELERDİR, NELERİ YAPIP NELERİ YAPMAMAK GEREKİR?

Türk kültürüyle İngiliz kültürü arasında birçok farklılık bulunmaktadır. İngiliz espri anlayışı, Kibarlık, Sırada beklemek, Kişisel alan – Mesafe, Zaman-Vakit ve Yemek bu farklılıkların en basında gelir.

 

 

·         ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NASILDIR VE MALİYETİ NEDİR. ALTERNATİF ULAŞIM SİSTEMİ OLARAK NE KULLANILABİLİR?

Londrada şehir içi ulaşım oldukça pratik. Birbirine bağlı toplu taşıma ağı üzerinden şehrin her köşesine hızlı bir şekilde ulaşabilirsin.

Dünyanın en metropol, en havalı, en kozmopolit şehirlerinden birinde, yani Londrada gezerken yolunu bilmek önemli. Ne şanslısın ki Londrada şehir içi ulaşımda kullanabileceğin birçok araç var. Tren, metro, otobüs, vapur, taksi, bisiklet… Hatta yaya olarak da ulaşım sağlayabilirsin. Bisiklet burda en alternatif ulaşım aracı olarak kullanılmaktadır. Londrada ister metro ağını ister otobüs seferlerini kullanıyor ol, ucuz ve pratik bir şekilde hizmet bedelini ödemek için Oyster Carda ihtiyacın olacak. Yani Oyster Card, Londrada ucuz bir şekilde toplu taşımayı kullanmayı sağlayan bir tür seyahat kartı. Oyster kartlarını istasyonlardaki gişelerden temin edebilirsin. Tum ulasim imkanları ile ilgili bilgiye //tfl.gov.uk/ burdan ulaşabilirsiniz.

 

·         ACİL BİR DURUMDA YAPILMASI GEREKEN İLK ŞEY..

 Acil durumlarda 999 aranmalıdır!

 

·         ŞEHİRDE GÜNLÜK HARCANACAK MEBLAĞ/GÜNLÜK NE KADAR TUTAR?

Londra şehrinde günlük konaklama hariç ortalama yemek ve ulaşım dahil 30£ ile 50£ arasında bir gider olabilir. Bunun içerisinde sabah kahvaltısı, ogle ve aksam yemegi, ulaşım bulunmaktadır.


 

·          VATANDAŞ OLMANIN YOLLARI VE ŞARTLARI NEDİR?

İngiltere vizesi almak ve İngilterede oturum hakkına sahip olmak en temelde maddi yeterlilikleri sağlayabilecek olmaya dayanmaktadır. Bu yüzden öğrenci vizesi kapsamında İngilterede ikamet edecek bireylerin her türlü eğitim, yaşam ve konaklama masraflarını karşılayacak düzeyde gelire sahip olmaları gerekmektedir. Bunun akabinde  İngilterede 5 yıl ikamet eden bireyler sınırsız oturum iznine de başvuru yapabilmektedir. Daha sonrasında vatandaşlık başvurusu yapılabilir.


           ŞEHRİ KISACA ÖZETLEMEMİZ GEREKİRSE...

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra Şehri, neredeyse iki bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Bu şehir en kozmopolit başkentlerden biridir. Şimdiye kadar İngiltere'nin en büyük metropolü ve aynı zamanda ülkenin ekonomik, ulaşım ve kültür merkezidir. Londra Şehri, sadece 1-12 kilometrekarelik bir alana sahip eski çekirdek ve finans merkezidir.

 

·         ŞEHRİ, ÜLKENİN DİĞER ŞEHİRLERİNDEN AYIRAN BİR ÖZELLİĞİ VEYA İKLİMİ VAR MI, GELECEK ÖĞRENCİLER YANINDA NE GETİRMELİ?

 

Ilıman okyanus ikliminin hakim olduğu şehirde yıl boyunca yağmurlar görülüyor. Temmuz ve ağustos aylarında güneşe kavuşuyor. Kuzey şehirlerine göre daha ılıman bir iklim görülmektedir. İklim koşulları kısmen Istanbul sehri ile benzerlikler göstermektedir.

 

·         YARARLI LİNKLER:

www.met.police.uk

www.visitlondon.com

visitbritainshop.com/gb/en

https://www.spareroom.co.uk

tfl.gov.uk/

                            tps://uk.indeed.com

 

                            *Yusuf Karadağ tarafından yazılmıştır.

                      TELEFON : +90 542 3547158
                      E-MAIL : info@yeniedu.com