İTALYA'da Tıp Eğitimi Hakkında Her şey

İtalya iklimi, mutfağı hatta insanlarının bize benzemesi nedeniyle Avrupa’da en çok tercih edilen ülkelerden biri. Tüm bu kültürel gerekçelere uluslararası öğrencilere verilen devlet burslarıyla (özellikle devlet okulları için) okul ücretlerinin Türkiye’deki pek çok vakıf üniversitesinden bile daha uyguna gelmesi, İngilizce program (lisans ve yüksek lisans) seçeneklerinin, anadili İngilizce olmayan ülkelere göre, gayet seçenekli olması gibi nedenlerle de tercih sebebi haline gelmektedir.

Bu yazımızda başka ülkelere kıyasla (İngiltere, Amerika gibi) çok daha uyguna tıp eğitimi alabileceğiniz ilk 1000’de yer alan (çok büyük bir kısmı ilk 500 içinde) İtalyan üniversitelerindeki tıp eğitimi ve başvuru sürecini özetlemeye çalışacağız.

 

1. İTALYA’DAKİ  BÖLÜMLERE GÖRE ÜNİVERSİTELER: Aklınızda canlanması açısından öncelikle İtalya’daki üniversite çeşitlerini inceleyelim.

 

A) DEVLET ÜNİVERSİTELERİ

Örn: Bologna, Pavia, Pisa, La Sapienza Universitesi

gibi

B) ÖZEL  ÜNİVERSİTELER

Örn: Bocconi, Cattolica,

Unicamillus gibi

üniversiteler

C) DEVLET 

AKADEMİLERİ:

Örn: Sadece İtalyanca yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden ‘klasik’ sanat okullarıdır.

D) ÖZEL AKADEMİLER: (AFAM)

Örn: Naba, Domus Academy, Marangoni, IED gibi tasarım( moda, mimari, grafik gibi) okullardır.

 

*Burada dikkat edilecek hususun devlet akademileri hariç tüm okullarda İngilizce seçeneklerin olmasıdır. Üniversite ve programlara göre üniversitelerin ek (SAT,portfolyo vb. ) ek talepleri olabilmektedir.          

   

2.  İTALYADA İNGİLİZCE TIP EĞİTİMİ (LİSANS) VEREN ÜNİVERSİTELER: Bu bölüm özelinde (bunlara veterinerlik ve eczacılık da dahil olmak üzere) 2 tip üniversitede verilir:

 

2.a.Özel Üniversiteler: Ortalama yıllık ücretleri 15.000-20.000 EUR’dur.

i. Cattolica University of Rome

ii. Humanitas in Milan

iii. UniCamillus in Rome

iv. San Raffaele  University – Milano’ya yakın

v. Campus Biomedico in Rome

 

2.b. Devlet Üniversiteleri: Ortalama 3000 ila 3500 EUR yıllık ücretleri vardır.

i.University of Bari

ii.University of Bologna

iii.University of Campania 'Luigi Vanvitelli'

iv.University of Messina

v.University of Milan 

vi.University of Milan-Bicocco

vii.University of Nables Federico II

viii.University of Padua

ix.University of Parma

x.University of Pavia

xi.University of Rome 'Sapienza'

xii.University of Rome 'Tor Vergata'

xiii.University of Siena (Dişçilik)

xiv.University of Turin

 

3. SÜREÇLER: Her şeyden önce şunu bilmekte fayda var: İtalya’da tıp eğitimi ister İngilizce, isterse de İtalyanca alınmak istensin bir sınav ile (IMAT) tamamlanmak zorunda olan bir süreç. Bu sınava ister İtalya’da (başvuru yapılacak üniversitede) isterseniz de (sınırlı kontenjanla) İstanbul’da girilebiliyor.

*Özel okullar, kendi sınavlarını uyguluyor. Cattolica gibi…

 

3.a.Sınav ve Okul Kaydı: İlgili sınava katılmaya karar verilidikten sonraki ilk öncemli karar, hangi üniversiteye başvuru yapacağınızla ilgili karşınıza çıkacak. Her ne kadar üniversitelerin İngilizce kontenjanları her sene şeffaf bir şekilde sınavdan önce açıklansa da bu sayı NON-EU (Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler) ülkeler için ortalama 20 ile sınırlı diyebiliriz. Dolayısıyla tercihi çok dikkatli yapmak gerekecek. Bu konu da danışmanlık hizmetlerimizin içindedir.

Başvuru yapılacak üniversiteye karar verildikten sonraki aşama ise sınav kaydı olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar bu aşamada birden çok tercih (2) yapılmasına müsaade edilse de biraz sonra detaylarını anlatacağımız sıkı IMAT sınav sonraki aşamasında ikinci tercih için değerlendirilme şansınız olmayacaktır.

*Sınav kayıtları genel olarak her senenin nisan ayı ile temmuz ayı içinde gerçekleşmektedir.

**Sınav kaydını takiben başvuru yapılan üniversitenin de sayfasında sınav sonrası tercih yapabilmek için bir hesap açılması gerekecektir.

***Sınav ücreti güncel olaaraak 130 EUR’dur.

 

3.b.Pre- Enrollment: Pre-enrollment aşaması, konsolosluğun zorunlu kıldığı, vize evraklarından biridir ve pandemiden önce bizzat *ilgili konsolosluklardan IMAT kayıt belgesi ile dosyasını açtırabiliyordu. IMAT sınavının her sene eylülde yapıldığını düşünürsek sınavdan sonraki olası kabulle gerçekleştirilecek aşamaları ( okulun sınav açıklamasıyla yapılacak okul kaydı, denklik (pre-enrollment’ın tamamlanması ve son olarak D tipi vize başvurusu) için çok da zaman kalmayacağı için vize evrağı olan denklik (Decleration of Value) işlemleri önceden başlatılır, dosya açılır. Bu aşamaların hepsinde YENİ EDU olarak size, randevunuzdan hazırlanacak evraklara ve örneklerinin teminine kadar yardımcı olunacaktır.öm ö

*İstanbul İtalya Başkonsolosluğun sorumlu olduğu bölgeler: Amasya, Artvin, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Ardahan, Bayburt, Kars, Kırklareli, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Yalova.

 

3.c. AYT-TYT ile Sınava (IMAT) Giriş: Her ne kadar İtalya’daki hem devlet hem de özel üniversitelerin Türkiye’de YÖK tarafından tanınması için gerekli asgari koşul olan ilk 1000’de yer alsa da yine de İtalya Konsolosluğu tarafından ‘Türkiye’de tercih yapabilecek’ seviyede AYT ve TYT puanlarını kanıtlaması gerekmektedir. IMAT sınavından alınacak sonuç ne olursa olsun Türkiye’de AYT ve TYT’ye girmeyen öğrenciler vize işlemlerini tamamlayamayacaklarından işlemleri sonuçlandıramaz.

 

Eylülde girilecek Sınav Yapısı Hk. İse şunlar söylenebilir:

*IMAT, kağıt- kalem ile yapılan bir sınavıdır. Toplam süre 100 dakikadır!

*60 soru sorulur ve 5 çoktan seçmeli cevap seçeneği sunulur.

*Sınavın kendisi ise 4 bölümden oluşur:

 

i. Bölüm: 10 mantık sorusu ve 12 genel kültür

ii. Bölüm: 18 soru biyoloji

iii. Bölüm: 12 soru kimya

iv. Bölüm: 8 soru fizik ve matematik

 

*her doğru yanıt için 1.5 puan; yanlış cevap için -0,4; yanıtsız sorular için de 0 puan verilmektedir.

 

**EU vatandaşları için min skor 20/90'ken NON-EU vatandaşları için böyle bir sınırlama yoktur.

 

3.d. Sınav Sonucu ve Okul Kaydı: Sınavdan yaklaşık 2-3 hafta sonra sınav sonuçları açıklanır ve buna göre tercih edilen seçeneğe yerleşilip yerleşilmediği anlaşılır. Buna göre kontenjana girilmesi durumunda okul teklifi kabul edilip ilgili ödeme (okul kayıt ücreti-depozito) ödenir.

 

3.e. Denklik İşleminin Tamamlanması ve Vize: Bu aşamada ise okul ödeme onayıyla birlikte okuldan kabul belgesi alınır. Bu belge ile açılmış olan pre-enrollment dosyasını tamamlamak üzere konsolosluktan randevu alınarak D tipi vize evraklarıyla randevuya gidip denklik işlemi ile aynı anda İtalya’da oturum izni almaya müsaade eden vize başvurusu tamamlanır. Bu kısım, buraya kadarki süreçlerin içindeki en az zaman alan kısımdır. Ortalama bir hafta içinde vizeniz onaylanır ve gitmeye hazır hale gelirsiniz.

 

4. GİDİŞ ve Oturum İzni: Genel olarak kısa süreli (3 aya kadar) verilen vize ile ülkeye girildikten sonraki ilk bir hafta (8 gün) içinde ilgili "Permissio di Soggiorno’’ oturum izni başvurusu en yakın postahane’den yapılmalı! Konaklama organizasyonu da bu süreçte veya mümkünse daha önce halledilebilir.

 

 İtalya’da tıp eğitimi almak için tüm süreçlerin özeti şu şekildedir:

1) Gidilecek üniversiteye (7 devlet, 3 özel olmak üzere) karar vermek. Tek üniversite!

    2) Merkezi (IMAT) sınavına girecek öğrenci için kayıt açılması (genellikle yeni yıldan sonra)

      3) Denklik işlemi ve C tipi vize başvurusu yapılması.

         4) Sınav-Sınava giriş (Hangi üniversitenin sınavına giriliyorsa o şehirde)

            5) 2-3 hafta için sınav sonucunun açıklanması

              6) Üniversite kaydı (bu da genelde denklikten sonra eylül içinde yapılır)

                  7) Konaklama, Gelen denklik evrağıyla bu sefer D tipi vizeye başvurulması.

                     8) Gidiş

 

 

****YENİ EDU olarak tüm süreçlerde ve ihtiyaç duyulması halinde sigorta, konaklama, burs ve uçak bileti konularında  ‘ücretsiz’ danışmanlık hizmeti verilecektir.

 

Faydalı Linkler:

  1. https://www.universitaly.it/index.php/
  2. https://consistanbul.esteri.it/consolato_istanbul/tr/i_servizi/per_i_cittadini/studi/
  3. https://www.medschool.it/medschools-italy/
  4. https://www.admissionstesting.org/for-test-takers/imat/about-imat/

 

Serdal Gezer
Yurtdışı Eğitim Danışmanı
E:serdal@yeniedu.com
T:+90 542 354 71 58