İyi Eğitim Danışmanlığı nedir ve danışmanı Kimdir?

Merhabalar,

-Yurt dışı eğitim danışmanı ne iş yapar?

Pek çok ülkede olmayan meslek/işlerden biridir Eğitim Danışmanlığı Türkiye’de. Geçmişi 25 sene önceye dayanan bu işkoluna ait ne bir meslek yüksek okulu, ne bir sertifika programı ne de bir lise programı bulunmaktadır. Eğitim danışmanı arayan işveren açısından ‘’Yurt dışında eğitim almış olmak’’ yeterli kıstas olarak kabul edilirken bir yandan da derneklerle bile bir standardı yerine getiremeyen onlarca şirket ve yüzlerce çalışanıyla iletişim kurması gereken öğrenci/müşterinin aklına ister istemez aynı soru takılmaktadır:

 

-İyi eğitim danışmanı  kimdir?

 

Burada dikkat edilmesi gereken hususun özellikle tercih edilecek konunun firma değil, eğitim danışmanı üzerinde durulması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü başvuru özellikle akademik bir başvuruysa seçilecek okul ve ülke ile başlayan süreç, başvuruların eksiksiz tamamlanması ile de bitmeyecek. Süreçte vize, burs, konaklama, uçak bileti, sigorta ve hatta gittikten sonraki aşamalarda (oturum izni prosedürleri gibi) da iletişim kurulması gerekecektir.

 

Bu kadar teferruatlı işlemler içinse kimle çalışılacağı çok büyük önem kazanmaktadır. Detaylandırmaya ve aklınızda bir danışman profili oluşturmaya çalışalım:

Öncelikle danışılan kişi yani ilgili bilgiyi bünyesinde barındıran kişinin bilgi sınırı en önemli konudur. İyi bir eğitim danışmanı; ilgi ve bilgi alanıyla sadece eğitim sektörünü değil, iletişim kurduğu kişiyi de anlamaya ve iletişim kurmaya yetecek birikimi, genel kültürü, ülke ve dünya gündemiyle avucunun içinde tutuyor olmalıdır.

 

Bir sonraki ihtiyaç ise net, dürüst ve samimi olmaktır. İyi bir eğitim danışmanı öncelikle ihtiyacı iyi tesbit eden kişidir. Yurt dışına gidecek öğrencinin amacı doğru anlaşılmalı ve bu çerçevede ihtiyacına yönelik ne sunulabilir, bu sunulan seçeneklerdeki tüm adımlar neler olacaktır ve nihayet bu eğitim sonunda öğrenci nasıl bir kazanım elde edecektir? Tüm bunları anlatırken ezbere bilgilerle değil, ‘kişiye özel’ bir hizmet vermelidir. Bu hizmet, yüzde yüz gerçeğe dayandırılmalıdır. ‘’Belki, gibi, olabilir de olmayabilir de, sanırım’’ gibi kelime çeşitleri, iyi bir eğitim danışmanını, diğerlerinden kalın bir çizgiyle ayırır. Bilmediği şeye ‘bilmiyorum ama sizin için araştıracağım.’ diyebilen ve araştıracağı yeri bilen kişidir iyi eğitim danışmanı.

 

Eğitime ve insanın eğitilebilirliğine inanan kişidir aynı zamanda. Yapacağı araştırma sonunda karşısındakine alternatif çıkarabilendir aynı zamanda.

 

Yazışma ve konuşma dili iyi olmasına rağmen konuşurken olabildiğince Türkçe’ye sadık kalarak ilgili program hakkında her kesime sabırla hizmet verendir.

 

Merak etmeyi hiçbir zaman bırakmadan iyi bir eğitim danışmanı olmak için eğitiminin hiç bitmeyeceğini bilerek öğrenmeye devam eden ve öğrendiklerini en doğru biçimde karşısındaki öğrenci / aileye aktaran kişidir. Birilerine önce hayal kurduran sonra gerçekleştirmesi için gerekli tüm hizmetleri sağlayandır. Sonunda istenilen programa gidilip ondan da verim alındığını takip eden ve bundan da manevi haz alandır, bizce.

 

Hem maddi hem de manevi olarak tüm hayatınızı etkileyecek bu önemli karar için 'özel danışmanlık' hizmeti almalısınız. Nedenlerine kısaca değinecek olursak:

i. Özel eğitim danışmanı belirli bir mesai ile çalışmadığı için aklınıza gelen tüm soruları çeşitli yollarla o an cevaplayabileceğiniz kişilerdir. Yine aynı sebeple daha rahat ulaşabildiğiniz ve istediğiniz sıklıkla görüşebildiğiniz kişilerdiz özel eğitim danışmanları.

ii.Sadece çalıştığı firmanın portföyündeki okulları değil size, hedefinize ve bütcenize en uygun okul ve seçenekleri size sunar. Satış değil memnuniyet odaklıdır.

iii.Sene boyunca sorumluluğunu aldığı öğrenci sayısı nispeten daha az olduğu için size, sorularınıza ve başvurularınıza daha çok zaman ayırarak daha detaylı bir şekilde sonuçlandırır..

iv. Özellikle vize redlerinin arttığı yeni dönemde, sizi ve başvurunuzu hem konsolosluğa hem de okula en iyi şekilde yansıtabiilecek şekilde sizi tanır, tanımaya çalışır.

v. Kurumsal bir firmanın çalışanı yapılacak başvuruyu elbette sahiplenebilir; fakat firma adına çalışanların 'hedef'leri daha çok aylıktır. Sektörde çalışan firmaların büyük çoğunluğu ''prim'' ile eğitim danışmanlarını çalıştırdığı için eğitim danışmanı açısından en önemli husus olabildiğince çok başvuru almak ve mümkün mertebe öğrencileri göndermektir. Bu kısımda kurumsal firma danışmanları 'en kısa' ve daha önce gerçekleştirdiği başvuruları baz alarak başvurunuzu 'hap bilgilerle' sonuçlandırma yolunu seçebilir.

vi. Yeni edu eğitim danışmanları'ndan alacağınız hizmet; hem seçilecek okul seçenekleri aşamasında hem vize sürecinde hem de gittikten sonraki memnuniyetiniz başlıklarında değerlendirebileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. 

vii. Son olarak güvenle başlanması ve devam etmesi gereken süreç için firmalara veya kurumlara değil iletişim kurabileceğiz bireylere güvenebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

 

On dört yıllık tecrübesi eğitime inandığı gibi kendi çalışanlarının da eğitilmesini ihmal etmeyen  YENİEDU Yurt Dışı Eğitim ve Danışmanlık sayfasından ‘size en yakın’ lokasyondan randevu alarak tüm yurt dışı programlarımız (Dil okulu, Lise değişim, Sertifika, Lisans, Yüksek lisans, ve Yaz okulu) hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

Görüşmek üzere…

Serdal Gezer
Yurtdışı Eğitim Danışmanı
E:serdal@yeniedu.com
T:+90 542 354 71 58