KANADA College Eğitimi

İ.NEDEN COLLEGE?

 

Kanada, çok kültürlü yapısını eğitimli ve ihtiyaca yönelik kalifiye insan istihdamıyla donatarak iş dünyasındaki yerini almak için eğitim sistemini de buna göre şekillendirmiş bulunmaktadır.

 

Buna göre ilk ve orta öğretimin ardından eğitimine Lisans düzeyinde ‘teorik’ bilgi ve mesleklerle devam etmek isteyenlere University of Alberta, University of Toronto, McGill University, University  of British Columbia, Queen’s University, University Of Calgary, Western University , University of Waterloo, Mcmaster University ile Universite de Montreal gibi ilk 100’e soktukları üniversitelerin yanında ilk 250-800 arasında bulunan 16 universitesi ile toplamda yaklaşık 100 üniversitresi bulunmaktadır.

 

Genel tahminin aksine universiteler, şehir merkezinde konumlandırılırken college’ların pekçoğu şehrin dışında diyebilebileceğimiz uzaklıktadır.

 

Gerek master kabul şartlarının yüksekliği (not ort. Min 3.0/4.0 üzerinden) gerekse de maliyetleri açısından üniversitelere alternatif mesleki ve pratik bilgileri kendi vatandaşları ile uluslararası öğrencilere aktararak bu gelişmekte olan ve büyüyen ve buna göre 2021 hedefini Toronto’da 1.5 milyon kişiye iş istihdamı olarak koyan (sadece 2018 itibaeriyle 151 yaşındaki) ülkeye ‘’ara eleman’’ hizmeti veren college’lar hakkında sizi bilgilendireceğiz.

 

Ülke, eyalet sistemine göre tasarlanmış  ve buna göre yönetilmektedir. Her ne kadar farklı eyalet/şehirlerde de (Montreal, Vancouver gibi) devlet college’ları olsa da bu college’ların (toplamda 27) büyük bir kısmı Toronto bölgesindedir. Bu college’larda Toronto’da diyebileceklerimiz George Brown (çeşitli fakülteleri şehrin merkezine dağılmış şekilde.) Georgian (şehir merkezine 40-45 dk) Humber ve Seneca(şehir merkezine 30-35 dk) YENİEDU olarak danışmanlık yaptığımız college’lar aşağıdaki gibidir:

 

Humber College, Seneca College, George Brown College, Centennial College, St. Lawrence ollege, Columbia College, Niagara College, Georgian College, Douglas College, Sheridan College, Durham College, Fanshawe College, Lambton College, Art Institutes Vancouver, Arbutus College, Conestoga College, Acsenda School of Management vb...

 

Bu college’lar her ne kadar Türkiye’deki ‘Meslek Yüksek Okulları’ ile karşılaştırılsa da gerek verilen eğitimin düzeyi (tamamen pratiğe, ilgili sektördeki ihtiyaca hatta kapasiteye göre 6000-11000 kişilik öğrenci potansiyelleri ve fiziksel şartları ile) ülkemizdeki pek çok üniversiteden daha kapsamlı bir organizasyon sunmaktadır öğrencilerine.

Kanada’daki devlet üniversitelerinde Lisans ve Master eğitimlerin kabul şartlarının ve ücretlerinin yüksek olması nedeniyle (22.000-32.000 CAD/ senelik) collegelerda verilen diploma (lisansa karşılık 2 yıl) ve özellikle post graduate certificate (lisans üstü sertifika), kabul şartlarının üniversitelere göre daha rahat olması, Kanada’da 1 yıllık eğitime 1 yıl, 2 yıl ve üzeri eğitime ise 3 yıla kadar oturum izni vermesi nedeniyle hayatına başka bir ülkede, hem de bir göçmen ve döviz birimi bize en uygun ülkede, devam etmek isteyen öğrenciler için eşi benzeri bulunmaz niteliktedir.

 

İİ. SEVİYELERİNE GÖRE COLLEGE PROGRAMLARI:

GRADUATE CERTFICATE (ÇOĞUNLUKLA 1 YIL)

POST GRADUATE DIPLOMA (1-2 YIL)

BACHELOR DEGREE (2+2 / 4 YIL)

ADVANCED DİPLOMA (3 YIL)

DİPLOMA. (2 YIL)

 

İİİ. HANGİ  PROGRAM VEYA COLLEGE’A BAŞVURU YAPABİLİRİM?

Ağırlıkla mesleki ve pratik eğitim programalarını bünyesinde alabileceğiniz belli başlı college eğitimleri şunlardır: Marketing, Global Business Management, Project Management, IT, oyun ve application design, Muhasebe, Otelcilik, hizmet sektörü ve yemek yapımı, engineering , business gibi bölümler sayılabilir.

Özellikle 2017’de yapılan değişiklikle birlikte artık PG SERTİFİKALAR da oturum ve çalışma izni sağlamaya başlanması ile Türkiye’de popüler hale gelen programlarda hangi college ve programın sizin için daha uygun olduğunu ve tüm prosedürü öğrenmek için YENİEDU danışmanınızda bilgi alabilirsiniz.

*2008’deki çalışma  izni başvuru sayısı: 10.000 iken, 2017’deki sayı 40.000’i bulmuştur.

 

İV. CO-OP NEDİR, YARARLARI NELERDİR?

CO-OP , seçeneği college’larda aldığınız bu mesleki eğitimlerin arasına veya sonuna (okul ve programa göre değişklik gösterir.) 4 aylık ‘’maaşlı çalışma’’ deneyimi anlamına gelir. Okul tarafından organize edilen bu deneyim ile eğitim süreciniz bittikten sonra ülkede bir iş deneyimi sahibi olmuş bir birey olarak daha kolay iş  bulabilir ve dolayısıyla daha rahat iş bulur ve hayatınıza o şekilde devam edebilirsiniz.

 

V. NE ZAMAN VE NASIL BAŞVURU YAPMALIYIM?

Post Graduate kabul olarak senede 3 kabül dönemi   (Ocak/ Mayıs ve Eylül) olan college’lar için başvurular, aşağıdaki gereklilikleri yerine getirmek şartı ile ortalama 6 ay ve öncesinde yapılmalıdır:

 

-Lisans mezunu olmak

-IELTS (academik) 6.5 her banttan en az 6.0 olma şartıyla kabul edilmektedir.

-Ortalama %65 başarı

-Güzel sanatlar ile ilgili bölümler için portfolyo

 

*Kanada’da dil eğitimi alarak college programlarına katılınabilir ve şartlı kabul alınabilir. Konu ile ilgili bilgi almak için lütfen en yakın YENİEDU danışmanınızdan yardım alınız.

 

Vİ. MEZUN OLDUKTAN SONRA?

Kanada’da lisans veya lisans üstü düzeyde eğitim alırken haftada 20 saat, eğitimbittikten sonra ise haftada 40 ve üzeri çalışılabilinmektedir. Genel olarak senede kişi başı 40 ile 45.ooo CAD kazanılabilen tam zamanlı dönem için Toronto’da yaşam maliyeti kişi başı 1600-1800 CAD civarında olurken, Toronto dışında bu meblağ 1000-1100 CAD civarına gerilemektedir. Saatlik ücret saat başı Toronto’da 14-15 CAD iken diğer lokasyonlarda bu ücret 11.85 standardına düşebilmektedir. Eş durumunda giden kişiler (herhangi  bir eğitim almadıkları sürece tam zamanlı çalışarak) bu kişisel harcamaların yaklaşık 3’te 1’ini yaparak hayatını devam ettirebilmektedir.

*Eğitim alırken on campuste çalışmak için bir zaman sınırlaması yok. Sadece en az 20 saat çalışılabiliyor.

 

Genel olarak college başvuru türleri ve düzeyleri şu şekildedir:

STUDY PERMIT (kendi ülkende başvurduğun vize türü)

TEMPORARY RESIDENCE

STUDY PERMIT DECATE

CO-OP WORK PERMIT (1-4 ay sürüyor)

POST GRAD WORK PERMIT (en fazla 3 yıl sürebilliyor.)

IMMIGRATION olarak geçmektedir.

 

Çocuk sahibi öğrenciler de 4.5 yaşından itibaren devlet okullarında ‘’Ücretsiz’’ eğitim hizmeti alabilmektedir

Son olarak yasalçalışma izni de bittikten sonra ülkede süresiz oturum izni ve vatandaşlık gibi haklara başvurmak için en az 4 yılı ülke içinde geçirmeniz gerekmektedir. Bu hesaplamada aldığınız eğitim (lisans veya lisans üstü) en fazla 1 sene olarak kabule edilebilmektedir.

Ülke insanları her ne kadar çok çeşitli  olsa da (İlk Türk’lerin gidişi 1947’de) genel olarak yüleryüzlülük, kibarlık, pozitiflik ve mutluluk tüm bu çeşitliliğe karşın herkesin ortak özelliği olarak göze rahatlıkla çarpabiliyor. Tüm bunların dışında kışları hayli soğuk geçen bu Kutuplara en yakın kara parçasında kendinizi yabancı hissetmeyeceğinize emin olsak da size kolaylık sağlaması için küçükçe bir sözlük hazırladık.

 

Mable Şurup: Ülkenin bayrağının da sembolü olan ağaçtan elde edilen kıvamlı bir şurup.

Blue Bird: Özellikle buz hokeyine meraklı iki büyük takımdan birinin adı ve sembolü

Double double: Şehir merkezinde görebileceğiniz Tim Horton’slarda kahve siparişinizi bu şekilde verirseniz kahveniz iki ölçek krema ve ve yine iki ölçek şekerli bir şekilde gelecektir.

Loonie Toonie: %50-%50 anlamında kullanılır.

Wash Room: Tuvaletlere verdikleri isim.

Diversity: Şehrin diğer adı: Çeşitlilik!

 

Kanada’ya gittiğinizde ülke insanı ile iletişim kurduğunuzda hem göründüğü kadar soğuk hem de uzak olmadığını anlayacaksınız.

 

Serdal Gezer
Yurtdışı Eğitim Danışmanı
E:serdal@yeniedu.com
T:+90 542 354 71 58