Yurtdışında Eğitim Almanın Pratik Yolları 2 : KANADA

Kanada, göçmen ülkesi olması ve her sene düzenli olarak nitelikli göçmen kabul etmesi, sektörel ve ekonomik boyutta da düzenli olarak büyümesi ve bu plan dahilinde yeni vatandaş adaylarına açık olması nedeniyle, şansını başka bir ülkede denemek isteyenlerin ilk seçeneğidir.

 

Nitelikli göçmen (Skilled Work) başvuruları için de puan sağlayan post secondary eğitim imkanları ve bunların pratik alternatiflerine göz atalım.

 

  1. Devlet Üniversiteleri: Teorik olarak eğitim veren bu okulları, kendi ülkemizdeki devlet üniversitelerine benzetebiliriz. Sayısı sınırlı olan bu tip üniversitelere giriş hayli zordur. Master başvurularında not ortalaması olarak 4.0 üzerinden en az 3.0 hatta daha fazlası en önemli şartlarından biri olduğunu hatırlatırsak sanırım ne kadar zor olduğunu anlatabilmiş oluruz.

 

Başlıca devlet üniversiteleri şu şekildedir:

Toronto Üniversitesi

McGill Üniversitesi

Alberta Üniversitesi

Thompson Rivers Üniversitesi

Victoria Üniversitesi

Manitoba Üniversitesi

Ottawa Üniversitesi

Simon Fraser Üniversitesi

Brock Üniversitesi

Carleton Üniversitesi

Windsor Üniversitesi

Dalhousie Üniversitesi

Ryerson Üniversitesi

Lakehead Üniversitesi

Winnipeg Üniversitesi

York Üniversitesi gibi…

 

  1. Devlet College’ları ise devlet üniversitelerinin aksine daha çok sektöre öğrenci yetiştirmek amacıyla daha çok pratik bilgiler üzerinden müfredatını oluşturmaktadır. Yani doktor olmak isteyen biri devlet okullarına giderken, hemşire olmak isteyen biri devlet college’larını tercih etmektedir. Tıpkı mühendis olmak isteyenlerin devlet okullarından eğitim alması ile teknisyen olmak isteyenlerin devlet college’larında eğitim alması gibi… örnekler bu şekilde artırılabilir.

 

Ülkedeki belli başlı (büyük çoğunluğu Toronto’nun da yer aldığı Ontario eyaletindeki) college’lar şu şekildedir:

              Humber College

              Seneca College

              George Brown Colege

              Centennial College

              St. Lawrence College

              Columbia College

              Niagara College

              Fanshawe College

              Algonquin

              Fanshawe College

              Sheridan College

              Langara College

              Lambton College gibi…

          Ücretleri: Senelik yalın eğitim ücreti 20.000 CAD civarındadır.

 

Kendi içinde liseden sonra alınabilecek programları derecesiyle, diploma (2 yıllık) advanced diploma (3 yıllık) lisans (4 yıllık) ve post graduate (lisans sonrası) sertifika (çoğunlukla 1 yıllık) programlarla öğrencilere hem eğitimlerini alırken hem de eğitimlerinden sonra (PGWP) alınan eğitim süresiyle orantılı olarak tam zamanlı çalışma izni sağlamaktadır.

 

Devlet üniversitelerine kıyasla kabul şartlarının daha düşük olduğu college’ların programlara göre senede birden fazla kabul dönemi de olabilmektedir.

 

Okul ücretleri olarak da devlet okullarıyla kıyaslanamayacak derecede uygun olan okullar (sömestre ortalaması yaklaşık 8000 CAD seviyesinde) hakkında detaylı bilgi almak ve size uygun program araştırması için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

 

  1. Özel Üniversiteler: Yine devlet üniversiteleri kadar pahalı olmayan ve özellikle iş hayatına yönelik CO-OP (maaşlı staj) yarım zamanlı sektörel çalışma imkanı da sağlayan okullar da mevcuttur. Bu okullar daha çok diploma veya sertifika sunarlar eğitimlerinin sonunda. Yine devlet college’ları gibi senede birden çok kabul dönemi olan belli başlı okullar şu şekildedir:

 

Toronto School of Management

University Canada West

Vancouver Film School

Greystone College

ILAC College gibi…

 

  1. Pathway: Son olarak Kanada’da NAVITAS, ILAC, ILSC gibi üniversiteler için geçerli önce dil, ardından da istenen lisans veya master programlarına başvuru yapabilir, eğitiminizin bir kısmını online alıp gereklilikleri yerine getirerek zamanınızı iyi değerlendirebilirsiniz.

 

         İlgili bir diğer yazımız için: https://www.yeniedu.com/blog/kanada-college-egitimi 

 

* Kanada’da lise ve dil eğitimi dışında pratik yöntemlerle eğitim alabileceğiniz seçenekleri kısaca özetlemeye çalıştık. Yazı dizimizin bir sonraki konuğu Hollanda olacak…

        Serdal Gezer
        Yurtdışı Eğitim Danışmanı
        E:serdal@yeniedu.com
        T:+90 542 354 71 58